Norden Info

Å flytte ut av Norden er et spennende steg som mange har tatt før, og som mange kommer til å fortsette å ta i fremtiden. Når du drar vekk fra ditt vante land, med dine vante veier, så er det noen ting du bør være forberedt på. 

Først: Hva er grunnen til at du vil flytte ut av Norden?

Før du pakker kofferten og flyr av gårde er det best å være klar over grunnen til at du vil flytte ut av Norden. Noen av de mest vanlige er følgende: 

– Arbeidsmuligheter

– Kjæreste, familie, eller venner

– Ønske om å prøve noe nytt

Når du vet hvorfor du vil dra, blir det enklere å gjøre det som skal til.

Hva slags arbeid vil være tilgjengelig på reisemålet ditt?

Selv om det er sant at arbeidsmulighetene i et avsidesliggende land kan være begrensede, er de som er tilgjengelige like gode som i Norden. Nøkkelen til å finne fjernarbeid er å finne ut hva slags ferdigheter du har og hva slags fjernarbeid som vil være tilgjengelig på reisemålet ditt.

Eksterne arbeidsmuligheter er tilgjengelige for folk som har ferdigheter innen videoredigering, innholdskriving, administrasjon av sosiale medier, kundeservice, kundestøtte, programmering og webutvikling. En person som har disse ferdighetene kan finne ut om potensielle arbeidsgivere i nærheten av destinasjonen eller eksternt.

Hvor mye penger kommer du til å tjene når du flytter til utlandet?

Hvis du jobber for et nettselskap, blir lønnen din den samme. Hvis du er selvstendig næringsdrivende, endrer ting seg. Hvis du planlegger å begynne å jobbe som frilanser, kan dette være en god idé fordi landet ikke har stor innvirkning på din inntekt eller virksomhet. 

Hvis du eier en bedrift og planlegger å flytte til utlandet, er det tre alternativer:

1) Behold din bedrift i et annet land

2) Flytt bedriften din, men bli der

3) Flytt både deg selv og din bedrift

Så lenge inntektsnivået ditt blir høyt nok for å dekke levekostnadene og ha litt ekstra penger på siden, så er det ikke noe å bekymre seg for.

Oppholdstillatelse når du flytter ut av Norden

Det er forskjellige krav som må oppfylles for å få oppholdstillatelse i ulike land. For å sikre at prosessen går greit, er det best å sikre at du ihvertfall har disse kravene i bakhodet når du søker:

– Søknaden må sendes inn av søkeren selv eller vergen som har gyldig fullmakt fra dem.

– Gyldig pass og en kopi av identifikasjonssiden må være vedlagt søknadsskjemaet for oppholdstillatelse.

– Søkerens fødselsattest og/eller ekteskapsattest må også sendes hvis det er aktuelt.

– Hvis du har vært gift eller inngått et registrert partnerskap, trenger du din ektefelles eller partners skriftlige samtykke med originalen.

Kultursjokk når du flytter ut av Norden

Kultursjokket er et begrep som beskriver prosessen med å tilpasse seg en annen kultur og samfunn. Det er vanlig at mennesker som flytter til utlandet opplever en viss grad av kultursjokk, og dette kan være enda mer sant for de som flytter fra Norden til andre deler av verden.

Hvordan kan du unngå eller redusere kultursjokk?

Å leve i en ny kultur kan ofte være en overveldende opplevelse for mennesker, spesielt hvis det er drastisk forskjellig fra personens hjemland. Noen tips om hvordan du kan unngå eller redusere dette kultursjokket er å ta deg tid til å tilpasse deg den nye kulturen, prøve å ha en sans for humor om dine feil hvis du gjør noen, og ikke føle deg presset til å passe inn helt.

Sosiale normer

Sosiale normer er forskjellige over hele verden, og sosiale normer i nordiske land er ikke de samme som i andre land. En av de mest uvanlige sosiale normene for nordmenn kan være at mennesker skal være snille og hjelpsomme mot hverandre og ikke bare fokusere på seg selv.

De nordiske landene er også berykt
et for å være progressive på likestillingsfronten. Sosiale normer er forskjellige utenfor grensene, men det betyr ikke at de er mindre progressive. Land som Japan har for eksempel en tendens til å ha mer konservative syn på kjønnsroller, men har en veldig høy andel kvinner i STEM-yrker.

Det samme gjelder for sosiale normer som for kulturer: prøv å ha en sans for humor, og vær tilpasningsdyktig, så vil du etter hvert lære å leve med de nye sosiale normene. 

Med denne kunnskapen i bakhodet, er du ett steg nærmere å lykkes godt når du flytter ut av Norden.