Nordens hymne

Mai og juni er høysesong for nasjonaldager i Norden. Mens Norge nettopp har feiret 17. mai, vil både Danmark, Sverige, Åland, Island og Grønland markere sine nasjonaldager i juni. Det er en gylden anledning til å spille og synge nasjonalsanger. I tillegg til hvert lands nasjonalsang, har nå Norden fått en felles Nordisk hymne.

19.05.2017

Målet er å skape en sang som kan styrke følelsen av samhørighet mellom landene i Norden. Håpet er at Nordisk hymne blir en kjenningsmelodi som synges og spilles ved fellesnordiske begivenheter som prisutdelinger, statsbesøk fra nordiske land, festivaler, sportsbegivenheter osv.

Språket var en stor utfordring under arbeidet med hymnen, ettersom Norden har en rekke offisielle språk. Burde hymnen være på bare ett språk eller skulle versene ha ulike språk?  Uansett skulle hymnen kunne synges på alle nordiske språk, og teksten ha et innhold som var gjenkjennelig for innbyggerne.  

Forfatteren Kim Leine har skrevet teksten. Han er født og oppvokst i Norge, og flyttet til Danmark som tenåring. Som voksen har han bodd 15 år på Grønland. Hans tekst er på dansk, men hymnen er oversatt til flere nordiske språk samt engelsk. 

Færøyske Sunleif Rasmussen har komponert melodien. Mens Leine er kjent for sin evne til å skape bilder med ord, kjennetegnes mye av Rasmussens musikk ved å være inspirert av den Nordatlantiske naturen. 

Nordisk hymne ble urfremført i København i november 2016 i forbindelse med utdelingen av Nordisk råds priser. Her finnes teksten på flere nordiske språk.


Om oss| Nyheter

Nordisk informasjonskontor Norge
Postboks 77, 4801 Arendal
Tlf: 91 80 82 56 og 97 58 43 25
e-post: nordeninfo(a)nordeninfo.no
Org.nr: 985321620